Hit och dit, upp och ner i Tasmanien

Hej och ha. Igar var en hel galen dag. Tog mig fran Launceston, till Cradle Mountain dar jag vandrade 2 timmar med tva tyska killar, och sedan till Hobart. Pa EN dag. Turbulent ar ordet. Det trasslade till sig, det blev ganska angestfyllt - men det loste sig. Traffade hollandska Anna vid Cradle, hon skulle till Hobart sa jag hangde med. 
Denna strapats tar for lang tid att forklara har, men jag kan bara saga en sak - ska du till Tasmanien sa maste du PLANERA. Det ar ganska svart att ta sig runt har. Bussar gar inte varje dag osv...

Ar nu i Hobart, alltsa. Har en pusta-ut-dag-&-planera-dag.
Hoppas pa att ta mig till Freycinet National Park pa onsdag och gora en overnattningsvandring. Om jag hittar folk att vandra med, vill saga.

Jag har verkligen lart mig en sak har i Tassie - lyssna pa din magkansla. Och var din egen basta van.
Och ha alltid en plan B. Okej, det var 3 saker.
Larorik resa, haha!

Puss o kram pa er alla dar hemma.
Saknar er (nar jag har tid att reflektera)


P.S. Hanna, min ryggsack funkar toppen. Alskar front-locket. Men ska du vandra mkt? Vet inte om det ar det basta valet i sa fall. Fast jag har ju inte provat sa mkt, sa jag far val aterkomma om det... :) Kram pa dig vannen!! Och nej, jag har inte slappt tankarna pa Indonesien och uppat. Tvartom... Men time will tell.


P.S.

P.S.
Jo Lykke, det blev bat och aka ring (inte vattenskidor dock), eller 'bisquit' som de sager har. Akte vid Lake Eildon, ett supervackert naturreservat! Klattrade i eucalyptustrad som stod i vattnet.

P.P.S.
For de som har lust att sla en pling, eller skicka ett litet sms - ni kan na mig pa +61 449 10 88 48.
(OBS! Du kanske behover prova ett antal ganger, min mobil vill inte riktigt samarbeta alltid)



Melbs

Efter patryckningar far jag val ta och ge er en bild av vad jag haller hus och vad jag gor!

Befinner mig nu en bit utanfor Melbourne, hos Brett och Bruce - bekanta av bekanta som ar otroligt schyssta nog att ge mig husrum. For att inte tala om mat. LYX. Kanns lite knappt, jag har ju aldrig traffat de har manniskorna forut! Och Ja mamma, jag forsoker hjalpa till sa mkt jag kan. Eller rattare sagt sa mkt de tillater.

Jag har tagit det ganska lugnt i Melbourne. Har varit ganska trott, tror det ar pga varmechocken (35 grader en dag, och sommaren har bara borjat...) Har dock hunnit med att utforska stan lite, fatt lite farg pa stranden, sett pinviner, kangurus och koalas. Nej jag har inte gatt till ett Zoo! Aldrig i livet.
Brett o Bruce tog mig till deras farm, och dar skuttade kangurus omkring pa vidderna pa kvallen. De var ganska skygga dock, for grannen skjuter tydligen runt 30st om aret... Sa har ingen bild pa dessa att bjuda pa.
Koalan sag vi bredvid vagen i ett trad, dar den lag och sov sin dagliga 22timmarssomn.
Kan inkludera haj till min lista pa konstiga/udda saker jag har atit. For de som undrar hur det smakar sa kan jag beratta att det inte smakar nagot speciellt. Som torsk eller vitling i konsistensen, fast med mindre smak.

Idag nar vi akte fran farmen visade Brett var deras gamla hus lag. Det brann ner for drygt ett ar sedan, i de stora skogsbranderna som harjade har. Visste inte att de orsakade sadan stor forodelse.

Mitt intryck av Australiensare hittills (ursakta generaliseringen): supertrevliga, speciellt de aldre, hjalpsamma, generosa... och kopiosa oldrickare. Har kan man kora med 0.05 promille alkohol i blodet.
Nar jag forsta kom hit blev jag lite overraskad av hur trevliga folk later. 'thanks love', 'cheers mate', 'how are you' och sa vidare. Men det ar bara sant de sager.
Men so far so good, speciellt hos Brett och Bruce. Jag blir verkligen bortskamd har.

Pa tisdag tar jag mig formodligen mot Sydney. Mina planer har inte riktigt gatt vagen... Skulle tagit farjan till Tasmanien, men den var for dyr... Likasa flyget, som faktiskt var en smula billigare.
Ska se vad det kostar att ta sig dit fran Sydney, om jag bokar nagra veckor i forvag. Kanske kan ga vagen.
Annars siktar jag in mig pa surf och ostkusten!
Vem vet, jag kanske andrar mig imorgon, haha.
Har nog gjort ett beslut dock... Vill se mer an Australien. Indonesien och vidare lockar.
Fast som sagt, vem vet.

Hoppas ni har det bra dar hemma!


G'day summer!

Da var man i Melbourne! Vilken kontrast mot Peking. Fran vinter till sommar. Det ar runt 25 grader i skuggan ute! Det blir val bara till att gora sig av med vantar och mossa som jag kopte i Kina.
Ar ganska trott efter flyget, kanner mig lite forvirrad och vet inte riktigt vad jag ska ta mig till min forsta dag i denna stad. Kanske tar och lagger mig pa stranden. Eller tar mig en promenad och utforskar stallet.
Det far nog bli bada tva.
Bor pa St. Kilda Beach House for tillfallet.

Och mamma, jag ska ta och leta efter ett sim-kort fortast mojligt :)

Ska forsoka ladda upp lite bilder fran Peking nagon dag. Den som vantar pa nagot gott...

Cheers mate!

Livet i Kina och pa Leo

Dagarna pa Leo Hostel flyger snabbt forbi. Har haft valdigt kul de senaste dagarna, och knappt varit ensam naganting. Att resa ensam ter sig inte sa himla stort langre, man traffar ju folk hela tiden.
Igar tog jag och en av mina rumskompisar William en cykeltur genom gamla kvarter. Det var sjukt trevligt, och spannande da och da (tank dig att korsa en gata med 5 filer pa varje sida dar rott ljus inte betyder ett dyft).
At god mat och tittade pa galna kineser som badade i en av sjoarna i Houhai-omradet. Namnde jag att det snoade haromdagen?
Igar kvall var vi ett gang vid nattmasknaden, dar man kan prova pa en massa spannande saker. For att bygga pa listan har jag nu atit syrsa och orm. Syrsan smakade ungefar som pommes, fast med knapriga ben. Ormen ska vi inte tala om, den smakade ratt och slatt skit. Ska kanske dit imorgon ocksa, och prova pa skorpion. Men jag vet inte. De sag ganska laskiga ut.

Idag har jag antligen varit pa kinesiska muren. Jag, William och 2 franska tjejer gick fran Jinshaling till Simatai - en stracka pa 10km som tog ungefar 4,5 timmar. Denna del av muren ar bara delvis restaurerad; storsta delen av vagen var ganska stenig och brant. Pa vissa stallen var muren for dalig, sa da fick man helt enkelt ga bredvid.
Ar jatteglad att vi tog denna vandring och inte en av de turistiga som t.ex Badaling. Vi motte inte sa varst manga andra turister. SKONT.
Ska nog inte forsoka beskriva hur vackert det var. Inga foton gor den rattvisa. Ak dit, helt enkelt.
Tror bestamt att jag kommer att ha traningsvark imorgon. Det var verkligen arbetsamt imellanat, speciellt for mig som inte ar sa varst aktiv i vanliga fall...

Nu vantar sangen.
Natti natti!

Xie Xie

Tack for alla kommentarer, de varmer verkligen :)

Idag ar det dags for att byta miljo. Ska ta mig till Leo Hostel, antagligen bara ha en lugn dag. Det ar nastan sa att jag far daligt samvete av att inte gora nagot - man missar ju massa saker att gora! Men i vilket fall kommer jag missa massor av grejer i den har stan, den ar ju sa stor. Vet ni att Peking har fler invanare an hela Sverige?
Rusningstrafiken i tunnelbanan ar g.a.l.e.n.

Kevin och Jay har varit jatteschyssta mot mig. Vi har kakat & druckit en del spannande saker vill jag lova - vad sags om fiskhuvud, asna, al & beijou (kinesiskt vin)? Ska prova groda nagon dag ocksa (bullfrog hotpot).
Hur som helst, grabbarna har ju sina jobb pa dagarna.
Pa alla turistgrejer jag har varit pa ar det inte latt att hitta sallskap. Nastan alla turister ar ju kineser!

Har avverkat en del "masten" i Peking - Forbjudna staden, Himlens Tempel, hutongerna runt Houhai, Olympiska stadion, Lamatemplet...
Fenomenet med att folk vill ta kort pa mig togs till en helt ny niva igar nar jag var i Himlens Tempel.
Nar en tjej fragade sa jag "Ok", och vi stallde upp oss framfor kameran. Sedan kom en guidegrupp forbi. Jag skojar inte, de stannade allihop! Sakert 20 pers drog fram sina kameror, och ville turas om att sta bredvid mig. Jag holl pa att do av skratt.
Till slut skrattade allihop, aven fast vi inte kunde samma sprak.
Sjukt roligt, och valdigt knappt.

Kevin forklarade detta fenomen lite for mig. Det uppenbara ar forstas att jag ar blond. Men tydligen har jag en del asiatiska drag, vilket gor mig till en sorts mix av ideal som gar hem har.
Stirrfenomenet fortsatter det med. Jag har borjat med en lek jag kallar "stirra langst". En del kineser blir lite forlagna och tittar bort, andra fortsatter helt ogenerat, speciellt de aldre. Creepy!

Det har varit en bra upplevelse att bo hos Kevin. Vi har haft en hel del intressanta diskussioner om kinesisk kultur och attityd bland folket... Visste ni tex att det inte finns psykologer har? (Tess o David, har finns sakert grova pengar att tjana).

Och om ni undrar varfor jag inte har varit inne pa facebook finns det en valdigt enkel forklaring - det gar inte. Den ar censurerad, tillsammans med youtube m.m.

Forresten, det ar KALLT har! Det har snoat och varit minusgrader. Tidig vinter tydligen. Jag var tvungen att springa till en marknad och kopa mig mossa och vantar, det funkade helt enkelt inte utan.
Idag ar det varmare dock. Hela 10 grader.

Nej nu far jag rora pa hacken.
Tjolahopp!

RSS 2.0